Cercar
Generic filters
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Cercar
Generic filters
Search in title
Search in content
Search in excerpt

5 vins que tenen poder per aquesta diada de Sant Jordi 2022

Recomanacions vi català per aquesta diada de Sant Jordi. Cinc vins elaborats pel mètode ancestral que tenen en comú la varietat sumoll negre

Aquí teniu cinc recomanacions vi català per aquesta diada de Sant Jordi. Cinc vins elaborats pel mètode ancestral que tenen en comú la varietat sumoll negre. Cal tastar aquestes recomanacions per saber què està passant a la vinya catalana i per conèixer la varietat sumoll en una de les categories on més èxits assoleix: la dels vins escumosos.

El primer començant per l’esquerra és un dels varietals més directe per entrar en contacte amb la varietat, Estol Verd Ancestral Sumoll 2020. L’ancestral d’Estol Verd que elabora la propietària i enòloga Sara Batalla és un cent per cent sumoll de vinya centenària. S’hi practica una fermentació espontània i una criança de 5 mesos sobre les seves mares. Tot seguit s’embotella per continuar la criança a l’ampolla fins el moment de consum. Un espectacle a l’abast de ben pocs on podreu copsar la varietat en estat pur. El desgorjat és manual i es completa el volum perdut amb el vi de la següent ampolla. És a dir que no hi ha cap tipus d’interferència química externa. És un festival de fruita vermella de bosc i de frescor absolut a la boca. Els llevats sota
control acompanyen al producte aportant un toc terròs final fent-lo més sòlid. Extraordinari.

El segon vi, Mas dels Clavers Ancestral Rosat 2018, posa el punt de mira en la llarga criança sobre mares a partir de llevats espontanis. És el més arriscat de tots. L’enòleg i propietari del celler, en Josep Duran,sempre ha treballat amb mires d’elaborar ancestrals de llarga criança.
Aquest vi rosat és un cupatge de sumoll negre amb xarel·lo i macabeu. Aproximadament el 20% del cupatge és de sumoll, la resta a parts quasi iguals de xarel·lo i macabeu. El resultat és del tot impressionant. Sembla que hi hagi molt més sumoll doncs la varietat pren el control sobre el vi. La fruita vermella és la clau de tots aquests vins ancestrals. En aquesta ocasió gerds i cireres. La fruita es mostra força cruixent per tractar-se d’un 2018 i ens demostra que la capacitat de guarda que aporta aquesta varietat és immensa.

L’Ancestral Rosé Sumoll 2021 de Montrubí és el varietal de sumoll negre amb bombolles de la casa. Fermenta en dipòsit de formigó i s’hi fa una curta criança sobre lies que posa en escena la capacitat de frescor i lleugeresa de la varietat. Elaborat a partir de vinya jove viuràs l’entremaliada acidesa varietal, és la gràcia del producte. De color pell de ceba degut a la seva poca extracció, a la boca és extremadament fresc. Hi dominen les notes de mandarina sobre les de maduixa i és ideal per començar àpats d’aperitiu o també a mitja tarda ara que s’estarà tan bé a la platja.

Vinyes de l’Albà és un d’aquells petits cellers que s’estimen el sumoll, que creuen en ell. En Carles Figueras, propietari i enòleg ho té clar, el sumoll és d’aquí.
Xerrant de les seves motivacions en Carles em comenta – “La primera cosa que vaig fer en arribar a la vinya i seguint les instruccions del pare va ser arrancar el sumoll, eren altres temps”.

Ara ja fa uns anys que va empeltar la vinya de merlot amb sumoll. Aquí en tenim un dels millors resultats en varietal de sumoll amb bombolles de curta criança sobre mares (5 ó 6 mesos).
Incorpora les notes aromàtiques dels boscos de l’Albà a les varietals de fruita, en aquest cas en resulta a la boca una delicada combinació de fruites vermelles (gerds i maduixes) i de mandarines. Solament 300 ampolles del 9 càrregues quasi experimentals faran quasi impossible que aquesta fabulosa iniciativa arribi al públic general però serà l’avantsala a les properes novetats que rebreu en un futur de vi català!

Únic i repetible, xerro amb l’Ernest Pérez, propietari del celler, En farem més! Heretat Mascorrubí Ancestral Sumoll Rosat, és l’únic vi al món elaborat amb sumoll negre i sumoll blanc a parts iguals. La primera anyada 2020 és una elaboració experimental amb una producció d’unes 80 caixes utilitzant els pocs raïms de sumoll negre i de sumoll blanc que van sobreviure al senglar, i és que les vinyes joves dels nous marcs de plantació d’Heretat Mascorrubí ja estan donant els seus resultats.
En Jaume Árboles, l’enòleg del celler, utilitza llevats neutres seleccionats per aquesta entrega tan original, color salmó, esmolada i llaminera de curta criança sobre mares. L’electricitat de la fruita vermella de bosc del sumoll (gerds i maduixes de bosc) es veu reforçada per la presència del sumoll blanc, cosa que el fa encara una mica més elèctric i fresc. Es tracta d’un producte que ha sabut jugar amb l’acidesa de les varietats i que entrega una tensió en boca i una bombolla impecable (aquest ancestral tenia tanta pressió com un escumós elaborat pel mètode tradicional, aproximadament 6,5 bar). Tot i que sempre ha sigut un producte glicèrid, el temps de criança a l’ampolla l’ha arrodonit més fent-lo més cremós, sense arestes.
Impressiona la capacitat de maridatge, des de l’aperitiu fins als postres.

Tasteu-los perquè així també sereu responsables del canvi! Aquests vins tenen poder, tenen el poder del canvi, el poder del canvi a la vinya catalana.

Feliç Sant Jordi amb vi català!

A la foto quadre d’en Jordi Santacana: La vinya dels pals de sumoll negre de Montrubí (l’Abellà)

X